Emiliaskolan

Lill-Emilia Barnträdgård

Lill-Emilia Barnträdgård är en waldorfförskola i Höörs kommun, som ingår i samma organisation som Emiliaskolan. Sedan sommaren 2018 finns vi på nya adresser: Violgatan 26 (avdelning Violen) och Ishockeygränd 10 (avdelning Trollsländan). Planer finns på att bygga en ny förskola på Emilaskolans mark inom en inte allt för snar framtid. Lill-Emilia Barnträdgård har mellan 40 och 45 barn på sina två avdelningar.

Vi arbetar med waldorfpedagogik

På Lill-Emilia Barnträdgård värnar vi om att barn ska få lov att vara barn och få tid, plats och rum att utvecklas i sin egen individuella takt. Vi har mindre barngrupper som alla har en närvarande pedagog som följer sina barn. Hos oss är den fria leken central, barnen får leka fritt utan att vuxna styr eller stör deras lek. I den fria leken prövar barnen allt de lärt sig och varit med om.

Under förskoleåren är barnens behov av efterhärmning stort och därmed ett viktigt inslag i waldorfpedagogiken. Pedagogerna gör vardagsnära sysslor som barnen kan välja att härma: baka bröd, kratta löv eller skotta snö, handarbeta, rensa ogräs, sopa eller liknande. Ofta återspeglas detta i barnens lek.

Vi följer årstidens rytm, vilket återspeglar sig i våra sånger, ramsor, sagor och den pedagogiska verksamheten. På hösten fördjupar vi oss i skördetiden genom att hämta säd hos bonden, tröska säden och mala till mjöl och sedan baka bröd av mjölet. Därefter kommer högtiderna Mikaeli, Lyktfesten och vi firar Adventsspiralen och jul. På vårterminen undersöker vi vintern, firar påsk, pingst och avslutar läsåret med en stor Blomsterfest. Under våren odlar vi tillsammans med barnen och odlingarna sköts därefter tillsammans med barnen. Andra inslag som kan förekomma är maskerad eller karneval på vårvintern, färga med växtmaterial, vävning och virkning eller annan aktivitet som initieras av barnen eller deras pedagoger.

Även veckan och dagen har en rytm som barnen lär sig att känna igen och som skapar en trygghet. Berättandet har en central plats hos oss och varje vecka får barnen fördjupa sig i en saga som sedan blir ett dockspel på fredagen. Alla barn vilar en stund på dagen då barnen behöver pausa från intryck oavsett ålder. Vi vistas ute flera timmar varje dag i alla väder, genom det upptäcker barnen naturen och årstidernas växlingar. En dag i veckan går alla barnen på utflykt till skogen.

På förskolan finns enkla leksaker av naturmaterial, så att barnens egen fantasi och skaparglädje får komma till uttryck och komplettera material och utveckla leken. Här finns möjlighet att klä ut sig och bygga kojor och gå djupt in i fantasins värld.

Vi erbjuder vegetarisk och ekologisk mat, lagad i Emiliaskolans kök. Fika och mellanmål tillagas på förskolan.

Vi som arbetar på Lill-Emilia Barnträdgård

Bild på några av våra medarbetare.
Bakre raden: Jenny, Linda och Maria
Främre raden: Ebba, Ilse, Cornelia och Lelan

På avdelning Violen arbetar pedagogerna:
Cornelia Hedin – utbildad waldorfförskollärare
Lelan Joqi – barnskötare, pågående utbildning till waldorfförskollärare
Maria Kling – barnskötare
Ilse Westh – under utbildning till waldorfförskollärare
Moa Nilsson – under utbildning till barnskötare, arbetar i köket

På avdelning Trollsländan arbetar pedagogerna:
Linda Åstrand – förskollärare
Jenny Klein
Josefin Klein – utbildad fritidsledare
Ida Johansson – arbetar i köket
Mikael ”Micke” Öberg – utepedagog

Ställ ditt barn i kö
Genom att trycka här kommer du till Höörs e-tjänst för förskolor. Gå sedan vidare under “Detta kan du göra utan att logga in” och sedan vidare till “Ansökan om plats“.

Förskolerektor
Ebba Sofiadotter
ebba.sofiadotter@emiliaskolan.se
0730 31 99 70

Avdelning Violen
0706 52 75 19

Avdelning Trollsländan
0703 82 75 92

Med årstidsborden kan barnen följa årstidernas skriftningar. Här har vi Kung Vinter.
Barnen är ute varje dag och i alla väder och upptäcker naturen och naturmaterial. Här har barnen skapat egna barkbåtar.